Mielikuvahölmöilyä

Esko-Juhani Tennilä, Tatja Karvonen ja Anu Laukkanen eivät näytä tietävän ( LK 13.2.), että Rovaniemellä syntyy tulvatuhoja kun Kemijoen virtaama ylittää Valajaskoskella 4000 kuutioa sekunnissa. Rovaniemellä tulvatuhojen vaara on todellinen. Kemijoen virtaama vuonna 1993 oli n. 3000 kuutioa ja Ounasjoen virtaama vuonna 2005 n. 1400 kuutioa. Onni on ollut myötä molempina vuosina. Kun toisella jokihaaralla oli suuri tulva, niin toisella se oli tavanomainen, mutta entä sitten, kun huipputulvat sattuvat samana vuonna molemmille jokihaaroille ?

 Lapin ympäristökeskus on arvioinut (2009), että vahingot olisivat n. 23 miljoonaa euroa. Kittilässä suurtulvan tuhot 2005 olivat 6 miljoonaa euroa.

Kokonaapa ja Jänkäläisen aapa eli ns. Kemihaaran suot ovat tavallisia Keski-Lapin jänkiä. Vastaavanlaisia löytyy Lapista paljon. Mielikuvapoliitikot ovat tehneet noista jängistä ”maailmanlaajuisesti ainutlaatuiset”. Kysymys on ollut vain vesivoiman rakentamisen estämisestä, ei muusta. Jos Kemijokea ruopataan Rovaniemen kohdalla 1,6 miljoonaa kuutioa, niin Kemijoen pinta kaupungin kohdalla laskee huipputulvan aikana 70-80 senttiä. Jos sulamisvedet otetaan kiinni ns. Kemihaaran alueella, niin Rovaniemellä Kemijoen pinta laskee 1,5 metriä.

Esko-Juhanin esitys ( LK 13.2.), Kemijoen ruoppaaminen siltojen välistä sekä Saarenkylän ja  monien muiden kaupungin alueiden pengerrys,  on hölmöläisten puuhaa, joka maksaisi alustavan arvion mukaan 50- 60 milj. euroa, ja laskun ainoat maksajat olisivat Rovaniemen veronmaksajat.

Jaakko Ylitalo

Ei kommentteja

Vastaa