Tunnustusta Simo Rungrenille lohiasioiden hoitamisesta

Kolarin paneelikeskustelussa nousi lopussa esille kysymys, mistä johtuu, että lohen palauttamisessa Tornion-Muonionjokeen ei ole päästy parempiin tuloksiin? Omana kantanani ilmoitin, että se johtuu ministereistä, kahdesta viimeisestä Korkeaojasta ( kesk) ja Anttilasta (kesk). Ministeri Hemilän aikana saimme hyvän lohiasetuksen, jonka kaksi viimeistä ministeriä vesittivät.

Paneelikeskustelussa vieritin mielestäni kevyellä huumorilla lähes kaikki keskustaministereiden ”synnit” Simon kannettavaksi. Se ei ollut oikein, ei varsinkaan lohiasiassa. Kukaan ulkopuolinen ei voi arvioida, kuinka kovia taisteluja Simo on joutunut käymään oman ryhmänsä sisällä. Simo itse otti esille esimerkkinä mm Suomen ja Ruotsin ”surkean” rajajokisopimuksen, jonka Vanhasen hallitus antoi ensin yksimielisesti eduskunnalle, mutta jonka pääministeri Vanhanen veti myöhemmin pois. Tässä asiassa on helppo uskoa, että Simo on toiminut lujasti ja peräänantamattomasti vastavoimana ja vaatinut sopimuksen avaamista ja uudelleen neuvottelua. Uusissa neuvottelussa tulikin pieniä parannuksia, mutta hyvää ei saatu sittenkään.

Allekirjoittaneella ja Simolla on ollut jo asemamme vuoksi erilainen tapa toimia – en ole oikea ihminen arvioimaan niiden paremmuutta. Simo on tehnyt hyvää työtä oman ryhmänsä sisällä, eikä se aina ole näkynyt julkisuudessa. Minun työni on ollut julkisuudessa vaikuttamista. Simolle kuuluu suuri kiitos kaikesta hänen tähän mennessä tekemästään työstä lohikantojen palauttamiseksi Perämereen laskeviin jokiin. Taistelu jatkuu yhä, eikä pääty ennen kuin joet on saatu pysyvällä tavalla viimeisten parhaimpien lohivuosien (1997-98) tasolle niin jokeen nousevien emokalojen määrissä kuin poikastuotannossakin.

Jaakko Ylitalo

kansanedustajaehdokas, vas, n:o 57

Ei kommentteja

Vastaa