Eikö historiasta opita mitään?

Eikö historia opeta mitään?

 

Maailmanpolitiikan peruskuviot eivät ole muuttuneet. USA on maailmanpoliisi ja sen sotapotentiaali on edelleen suurempi kuin muun maailman yhteensä. USA:n ainoa heikkous on väestöön ja elintasoonsa nähden aivan liian pienet luonnonvarat.

Maailman raaka-ainealueiden hallinnasta on taisteltu 1800-luvun lopulta alkaen, ja se taistelu jatkuu. Aluksi se oli Euroopan maiden keskinäistä kisaa, kunnes Natsi-Saksa, aikanaan maailman suurin sotilasmahti, teki tunnetut virheensä, joista kohtalokkain oli hyökkäys Venäjälle samanaikaisesti kun sota lännessä oli kesken. Neuvostoliiton kimppuun hyökkäämisen tavoitteena oli Venäjän suurten luonnonvarojen hallinta, mikä piti tapahtua viipaloimalla Venäjä Saksalle uskollisiksi vasallivaltioiksi. Suurvaltapolitiikan strategit muistavat idean vieläkin.

Natsi-Saksalle kävi sodassa niin kuin kävi, ja pieni Suomi sai siitä osansa. Euroopan maiden merkitys maailmanpolitiikassa romahti, mutta USA rikastui ja sen merkitys kasvoi ylivertaiseksi niin taloudellisesti kuin sotilaallisestikin, vain Neuvostoliitto uhmasi USA:n sotilaallista ylivaltaa.

Nyt Neuvostoliittoa ei ole, mutta Venäjä on ja Venäjällä on edelleen asukaslukuun ja elintasoonsa nähden mittaamattoman suuret luonnonvarat, ja ne kiinnostavat suurvaltajohtajia. Mitt Romney, USA:n mahdollinen seuraava presidentti, sanoi sen ääneen. Romneyn mukaan Venäjä on USA:n päävastustaja maailman politiikassa. Miksi ei Kiina? Venäjä on kiinnostavampi sen luonnonrikkauksien ja USA:n strategien kuvitteleman epävakauden takia.

USA ei tarvitse sotilaallisesti Natoa, eikä ketään liittolaisia, ei  Georgiaa, ei Ukrainaa Suomesta puhumattakaan sotilasmahtinsa vahvistamiseksi. USA tarvitsee satamia, lentokenttiä, ilma- ja maa-alueen käyttöä ja tukikohtia mahdollisimman läheltä sen päävastustajaa.

Miksi pienen Suomen pitää taas lähteä maailman suurimman sotilasmahdin liittolaiseksi ja myötäsotijaksi, eikö historia opeta mitään?

Jaakko Ylitalo, FM

Rovaniemi

Published by under Ulkopolitiikasta

Ei kommentteja

Vastaa