Kulutusvero on paha vero

Kun aamulla heräät hikisenä, olet maksanut koko yön veroja, energiaveroa ja kun sytytät valot niin verottaja tulee huoneeseen, sähkövero. Kun harjaat hampaat, vedät housut jalkaan, otat lehden käteesi ja hörppäät kahvia, niin verottaja on koko ajan läsnä. Suurin mätky tulee kun lähdet töihin autolla, mutta kävellenkin maksat veroja, kengät kuluu. Kun kumppanisi käy kaupasta leivoksen tai vaikka toblerone-pötkön, niin taas maksat veroja. Ja iltasella jos otat tuopin tai kaksi ja polttelet marlboron, niin veroa maksat yöhön saakka. Näin kertyy kulutusveroa, joka on kaikille sama tuloista riippumaton tasavero. Selvitäksesi kulutusveroista ja elämän välttämättömyyksistä, sinun on tehtävä töitä sitä enemmän, mitä pienemmät ovat tulosi. Kulutusverojen korotukset lisäävät pienituloisten verokuormaa enemmän kuin suurituloisten.

Hetemäen verotyöryhmä tarjoaa Suomen velkaantumiskierteen pysäyttämiseksi pääasiassa kahta lääkettä; tuloverojen kevennystä (2 mrd) ja kulutusverojen lisäämistä (2,2 mrd). Mukana on myös yhtiöverotuksen lievennys sekä pääoma- ja kiinteistöverojen kiristys.

Kulutusvero on paha vero. Pienituloisella eläkeläisellä (1.200 /kk) voi mennä jopa 30 % eli 400 tulo- ja kulutusveroihin kuukaudessa. Siinä ei ole enää varaa verojen korotuksiin. Yksistään energia-, sähkö- ja kiinteistöverojen korotukset voivat aiheuttaa sen, että omasta kodista on lähdettävä, jos Hetemäen esitykset toteutuvat.

Vaihtoehto Hetemäen esitykselle on suuren tuloveroalennuksen (2 mrd) siirtäminen valtion talouden kannalta parempaan tilanteeseen. Nyt tulisi panostaa vain pienyritysten verotuksen keventämiseen, pääomaverotuksen nostoon, harmaan talouden kitkemiseen ja elinkeinopolitiikan kannalta tärkeän infrastruktuurin kehittämiseen sekä nuorten suoraan työllistämiseen. Suorassa työllistämisessä säästyy työttömyysturvamenot ja tulona ovat palkoista tulevat verot ja sosiaaliturvamaksut. Vaalit ratkaisevat veropolitiikan linjan.

Jaakko Ylitalo FM

kansanedustajaehdokas, vas

Published by under Veropolitiikka

Ei kommentteja

Vastaa