Rovaniemen kaupunginhallitukselle

Asia: Mielipide keskustan osayleiskaavasta ja nelostien liikennejärjestelmästä

Keskustan osayleiskaavan rakennemalleista

Keskustan rakennemalleista paras, toimivin ja tulevaisuuteen suuntautuvin ehdotus on malli no 3, jonka mukaan nelostie katetaan lähelle rautatien alikäytävää.

Perustelut:

  • Rovaniemi on jo nyt kehittynyt matkailukaupunki. Tulevaisuudessa kilpailu kiristyy. Uusi ja toistaiseksi lähes kehittymätön matkailusektori Rovaniemellä on kokous- ja konferenssimatkailu.
  • Maapalloistuminen kiihtyy. Kansainväliset konferenssit ja kokoukset lisääntyvät. Eniten lisääntyvät 500- 1500 hengen kansainväliset kokoukset ja tapahtumat.
  • Kokouspaikkojen laatuvaatimukset kasvavat. Kokouspaikan pitää olla toimiva ja turvallinen. Paikkakunnalle pitää olla hyvät lentoyhteydet. Rovaniemellä on kaikki muut mahdollisuudet, mutta riittävän suuri ja toimiva konferenssikeskus puuttuu.
  • Rovaniemen keskustan alueella on 2.500 – 3000 hotellimajoituspaikkaa kävelyetäisyydellä nelostien katteelta. Hotellien käyttöaste myöhäissyksyllä ja alkukesästä, jotka ovat parhaat konferenssien järjestelyajat, on n.50 % luokkaa tai alle.
  • Mikäli nelostie katetaan Revontulikeskuksesta etelään, niin paikalle syntyy Rovaniemen ehkä paras bisnesalue ja liikepaikka, johon sopii mitä parhaiten monikäyttökeskus, joka palvelee suurten 750 – 2000 hengen kokousten ja konferenssien tarpeita.
  • Suuret kansainväliset kokoukset tarvitsevat 2 – 3 luentosalia ja erillisen näyttelytilan (ehkä n. 200 näytteille asettajaa, kuten FEM. konferensseissa on ollut). Parhaiten erillisten sessiohuoneiden järjestely käy, jos tilaa voidaan muutella tarpeiden mukaan sermeillä tai liikuteltavilla seinillä.
  • Monikäyttöhalli tai – keskus pitää sijaita keskeisellä paikalla ja paikkaan pitää voida siirtyä ympäristön hotelleista jalan. Rovaniemellä on mahdollista tehdä katutason alapuolinen kaikki keskustan hotellit ja ostoskeskukset yhdistävät käytävät, jolloin konferenssivieraat voivat siirtyä suoraan hotellin aamiaispöydästä pikkutakki päällä konferenssikeskukseen. Mikäli katutason alapuolinen käytävä ei syystä tai toisesta ole mahdollinen, niin katutason yläpuolinen putki on hyvä ratkaisu asiaan.
  • Nelostien kate on niin hyvä bisnesalue, että yksityinen rahoitus voi aivan hyvin kiinnostua monikäyttökeskuksen rahoittamisesta. Nyt tarvitaan vain kaavoitukseen tarpeelliset merkinnät.

Edellä todettuun viitaten esitän, että

  • Keskustan osayleiskaavaan tehdään tarpeelliset ja asianmukaiset merkinnät katutason alapuolisen käytäväverkoston rakentamisesta siten, että keskustan hotellit ostoskeskukset yhdistetään käytävillä. Lähin esimerkki löytyy Helsingin keskustasta.

Published by under Tiepolitiikasta

Ei kommentteja

Vastaa