Sairauspäivän korvaus rämettää moraalin

 

SAIRAUSPÄIVIEN KORVAUS RÄMETTÄÄ MORAALIN

 

Kokoomuksen ehdotus yhden päivän sairastumissakosta ei ole aivan uusi asia. Jo 1920-luvulla silloinen vasemmisto ja muutamat liberaalit porvarit puuhasivat sairausvakuutuslakia. Lakiesitys saatiin 1930-luvulla jopa eduskuntaan saakka, mutta sitten se raukesi oikeiston vastarintaan.

Kolmekymmentäluvun hyinen henki oli sama kuin viime vuosien hyvinvointiyhteiskuntaa riepotteleva keskustelu. Suomen lääkäriliitto antoi puheenjohtajansa, professori Akseli Koskimiehen suulla tyrmäävän lausunnon lakiehdotuksesta. Se kuului:” Niissä maissa, joissa kysymyksessä olevan lakiehdotuksen tapainen pakollinen sairausvakuutus on voimassa, on lääkärien kokemus osoittanut, että taudin teeskentely, sen liioittelu ja nk. vakuutusneuroosit ovat vuosi vuodelta valtavasti lisääntyneet ja tehneet kaikki laskelmat lain aiheuttamista kustannuksista paikkansa pitämättömiksi. Lakiehdotuksen laatu tulisi meilläkin johtamaan laajojen kansankerrosten siveellisen tason rämettymiseen.”

Seuraava Lääkäriliiton puheenjohtaja, A.J. Palmen pani vielä paremmaksi: ” Toimeentulon huonontaminen on itse asiassa edullinen kiihoke parantumishalulle” ( Pekka Varoma: Eläkepolitiikka 2000-luvulle, 1997).

1930-luvun Kokoomus oli eduskunnassa Lääkäriliiton linjoilla, joten ei nykyisen Kokoomuksen ajatukset sairauspäiväsakosta ole vain tämän päivän päähänpisto.

 

Jaakko Ylitalo, FM

Vas kuntavaaliehdokas Roi 172

 

 

 

 

Published by under Muut aiheet

Ei kommentteja

Vastaa